Warto wiedzieć, jak prawidłowo używać pałeczek, kiedy jemy japońskie potrawy. Nauka może zająć trochę czasu, ale warto się tego nauczyć.
- Przytrzymaj górną pałeczkę palcem wskazującym, środkowym i kciukiem.
- Umieścić drugą pałeczkę pomiędzy nasadą kciuka i dłonią.
- Poruszaj tylko górną pałeczką wtedy, gdy chcesz złapać jedzenie.
Ciekawostka: W Japonii dużym nietaktem jest trzymanie pałeczek pięcioma palcami.
Historia pałeczek
Choć dokładne pochodzenie pałeczek jest nieznane (te pierwsze pałeczki mogły być gałązkami używanymi do pieczenia na otwartym ogniu) to na pewno używane były przez dynastię Shang (1766 pne – 1122 pne). Ich niesłabnąca popularność od tego czasu związana jest z chińskimi metodami gotowania. Dzisiaj jedzenie pałeczki cieszy się coraz większą popularnością w krajach z poza Azji. Pomimo trudnej do opanowania sztuki jedzenia pałeczkami zgodzić się należy z azjatyckimi miłośnikami jedzenia, że tak jak prawdziwa kawa traci na smaku pita ze styropianowego kubka, tak kuchnia chińska po prostu smakuje lepiej jedzona pałeczkami.
Różnice między chińskimi i japońskimi pałeczkami
- Chińskie pałeczki są zwykle wykonane z oszlifowanego drewna lub bambusa.
- Japońskie pałeczki są zwykle wykonane z lakierowanego drewna lub bambusa.
- Chińskie pałeczki wykonane dla dorosłych mają około 26 cm (krótsze dla małych dzieci).
- Japońskie pałeczki mają zwykle 23 cm.
- Chiński pałeczki zwężają się do tępego końca.
- Japońskie pałeczki zwężają się do zaostrzonego końca.
Jak dobrać odpowiednie pałeczki
Ważnym elementem etykiety jest dobór odpowiednich pałeczek.
- Zmierz odległość kciuka od czubka palca wskazującego w tym celu ustaw kciuk pod kątem 90º. Zmierz odległość czubka kciuka i czubka palca wskazującego.
- Otrzymaną wartość pomnóż razy 1,5. W ten sposób otrzymasz długość pałeczek jakich powinieneś używać.