Zielona herbata w Japonii przez wiele wieków stosowana była jako napój leczniczy. Dziś jest napojem spożywanym codziennie, który największą popularność zdobył jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Pomo tego, że wszystkie rodzaje japońskiej zielonej herbaty pochodzą z tego samego krzewu, to dzięki różnym metodom przetwarzania powstają herbaty o różnych kolorach i walorach smakowych.
Japońskie zielone herbaty, których warto spróbować:
Zielona herbata Sencha
Sencha, to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat spożywanych w Japonii. Dzięki dobrej równowadze kwasowości i słodyczy, sencha tworzy wspaniałą codzienną herbatę. Pierwszy zbiór liści trwa od końca kwietnia do połowy maja. W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku. Najlepsze herbaty pochodzą z dwóch pierwszych zbiorów. Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się subtelnym smakiem, natomiast z drugiego zbioru jest mocniejsza, zawiera więcej taniny. Liście przed suszeniem zostają sparzone parą wodną, co sprawia, że nie fermentują.
Sencha ma delikatny, świeży smak. Zawiera mikroelementy: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, witaminy A, B1,B2, C, E, K oraz teinę. Działa pobudzająco na organizm, a dzięki zawartości substancji czynnych wspomaga koncentrację, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Polecana jest również diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z nadwagą oraz wzmacnia kości. Regularne picie zielonej herbaty obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Filiżanka zielonej herbaty zawiera mniej kofeiny niż kawa, dlatego może być dobrym zamiennikiem.
Sposób przygotowania:
Łyżeczkę herbaty Sencha należy zalać jedną szklanką wody o temperaturze 70-80 stopni. Herbata powinna parzyć się pod przykryciem około 3 minuty. Po tym czasie można ją przecedzić. Zaleca się pić po posiłkach lub na zimno – jako orzeźwiający napój.
Zielona herbata Bancha
Bancha, to kolejna z najpopularniejszych zielonych herbat w Japonii. Bancha ma bardzo delikatny, słodki smak. Wytwarzana jest z liści pochodzących z późnych zbiorów.
Polecana jest osobom, które chcą nawodnić organizm i uzupełnić poziom soli mineralnych. Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Zawarte w niej polifenole wspomagają proces odchudzania, a obecność antyoksydantów spowalnia procesy starzenia.
Krótko parzona, pobudzi i doda energii. Zaparzana kilka minut, uspokaja i rozluźnia. Herbata bancha ma obniżoną zawartość teiny, dlatego może być pita przez dzieci.
Zielona herbata Gyokuro
Gyokuro jest uważana za najszlachetniejszą zieloną herbatę. Ceniona jest ze względu na swój smak i właściwości zdrowotne. Zielona herbata Gyokuro stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego, posiada silne właściwości bakteriobójcze. Jest naturalnym środkiem uspakajającym i relaksującym, który stabilizuje nastrój i zmniejsza odczuwanie niepokoju. Napar Gyokuro ma jasnozielony kolor, o lekko słodkim, kwiecistym aromacie. W Japonii pije się ją tylko na specjalne okazje. Proces produkcji zielonej herbaty Gyokuro jest dość wyjątkowy, plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana dzięki temu liście nabierają ciemno zielonego koloru.
Sposób przygotowania:
Woda powinna mieć około 50-60 stopni. Na filiżankę naparu wystarczą 2 łyżeczki suszu. Zaleca się by parzenie trwało do 2 minut.
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty:
- Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek tego napoju dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata.
- Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej.
- Zielona Herbata pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie.
- Napar z zielonej herbaty działa moczopędnie, co przyczynia się do likwidowania obrzęków.
- Zielona herbata ma właściwości oczyszczające – usuwa toksyny, nagromadzone w tkankach.
- Picie zielonej herbaty podczas stosowania diet odchudzających uzupełnia niedobór witamin i minerałów.